16 February 2021

Giveaway Sii Nurul

 

Giveaway Sii Nurul (24 Januari - 20 Februari 2021)


Hello. Kali ni nak join giveaway di blogger Sii Nurul. Apa yang menarik tentang giveaway ni ialah semua penyertaan akan disenaraikan dalam bloglist blogger Si Nurul. Cabutan bertuah akan dilakukan dan 2 orang pemenang giveaway akan menerima wang tunai RM50. Giveaway berlangsung bermula 24 Januari sehingga 20 Februari 2021. Kalau korang nak join jugak, boleh klik banner di atas okay?


Tarikh tamat : 20 Feb 2021

Syarat-syarat penyertaan :


1. Follow blog Sii Nurul dan Inspirasi Kami
2. Like Facebook Page Blog Sii Nurul
3. Copy and paste banner di atas. Buat entri "Giveaway Sii Nurul"
4. Komen link penyertaan di komen di bawah.




Segmen Bloglist Ombak Bergigi X Shopee Lisz Global Resources

 



Hai, blogger ombak bergigi ada buat segmen bloglist dan ain pun tak nak ketinggalan untuk join segmen ini. Segmen bloglist ini diadakan untuk memperkenalkan kedai online shopee tuan iaitu Lisz Global resources pada korang semua. Seramai 5 orang peserta yang bertuah serta layak menjadi bloglist Ombak Bergigi dan 1 orang pemenang akan menerima sehelai tudung FAREHA. Jom ramai-ramai join dan memeriahkan segmen ini. Klik banner di atas untuk join okay.


Tamat : 8 Mac 2021

Syarat Untuk Menyertai :

1. Follow Blog Ombak Bergigi
2. Follow shopee LISZ GLOBAL RESOURCES
3. Buat satu entri di blog korang bertajuk " Segmen Bloglist Ombak Bergigi X Shopee Lisz Global Resources"
4. Letakkan banner segmen dan link kan ke blog.
5. Comment link entri penyertaan di post giveaway.


Segmen Blogwalking By Si Hati Berbolak-balik

 


Hello. Kali ni ain nak join segmen blogwalking dari Cik Nadyya. 15 peserta bertuah akan dimasukkan kedalam bloglist cik Nadyya. Semoga ada rezeki. Jom ramai-ramai join dan blogwalking sesama blogger. Klik banner di atas untuk join okay. Segmen ni tamat pada 28 Feb 2021.

Syarat:

1- Blogger warganegara Malaysia.
2- FOLLOW blog Cik Nadyya
3- Copy banner atas dan backlink ke entry giveaway.




15 February 2021

'thes's Love Giveaway'

     


Hello. Kali ni nak join giveaway dari Suraya. Apa yang menariknya, semua peserta yang join giveaway ni akan dimasukkan kedalam bloglist blog selama setahun. Jom ramai-ramai memeriahkan GA ni. Syarat-syaratnya seperti berikut :



TERMS & CONDITION:-

- Must be residing in Malaysia at the moment
- Have a blogger account
-Must follow this blog.

HOW TO JOIN:-

- Follow IG account here
- Post an entry, 'thes's Love Giveaway' as the title
- Include the giveaway poster above and backlinked to this entry
- Leave comment down below with your entry URL
- Any words, advises, comments on my blog or me in general?*optional




06 January 2021

Azam Tahun Baru 2021

Hai, semua.


Selamat tahun baru, everyone! Sebenarnya rasa malas betul nak update blog. Tapi, tadi bila godek godek blog dan terbaca post lama pasal azam baru yang aku tulis tahun lepas, tetiba rasa semangat pulak nak tulis azam untuk tahun 2021. haha..Bila baca post tu rasa kelakar sebab ada azam yang terlaksana, ada yang tak dan ada yang separuh-separuh terlaksana. Tapi, rasa seronok pun ada bila boleh baca balik dan ingat kembali usaha yang aku buat untuk azam tu terjadi. Jadi, tahun ni aku nak senaraikan jugak azam untuk tahun 2021 supaya tahun depan aku boleh baca balik dan boleh bagitahu kat diri sendiri. "Good job, Ain! You have do the best!". Kira post ni macam tulis surat untuk diri sendiri di masa depan lah. Tapi aku rasa apa yang aku tulis kat bawah ni berbanding azam lebih kepada wishlist maybe. Apapun, jom kita mula!


1) TOPIK 

Sekarang aku tengah buat persediaan belajar bahasa korea di Universiti Pai Chai, Daejeon untuk sambung master tahun ni. Jadi, untuk layakkan diri dapat sambung master, aku kena lulus sekurang-kurangnya level 3 untuk Test of Proficiency in Korean (TOPIK). Tapi tak mainlah level 3, aku nak target level 6 kot. Topik ujian ni keputusan dia boleh dapat dari level 1 hingga level 6. Jadi, aku target level 6. Goodluck to me!



2) IELTS

Yang ni pun sama aku nak target tinggi jugak. Target tinggi usaha pun kena tinggi lah kan. The International English Language Testing System (IELTS) ni ujian untuk uji kefasihan bahasa inggeris kita sama macam MUET. Tapi, untuk Universiti luar negara, Ielts lah diorang tengok. Setakat ni aku bercadang nak apply course online untuk buat persediaan Ielts ni. This one I aim for band score 8.0. Good luck!


3) Do extreme activities

Since aku sekarang tinggal di korea, aku dah plan macam-macam aktiviti tapi agak terbatas disebabkan covid. Contohnya musim sejuk ni bercadang nak pergi main ski dengan classmate tapi pihak kerajaan korea dah lockdown dan tutup semua pusat peranginan ski di Seoul dan seluruh korea. Tapi, takpa sebab musim bunga yang aku paling tunggu sebab pada musim ni boleh buat macam-macam aktiviti.


4) Update blog minimun 8 post per month.

Hahaha..yang ni nak gelak dulu sebelum tulis. Sebab azam yang tahun lepas tak buat pun. Yang tahun lepas punya lagi banyak 30 post per month. Jadi, kalini nak kecilkan sikit skop. Takpe, kali nie banyak idea sikit nak tulis sebab aku ada di korea mungkin boleh tulis pasal culture, food dan tempat menarik di Korea kan.


5) Beli rantai emas guna duit sendiri.

Azam special tahun ni! Nak beli rantai emas guna duit sendiri. Tapi sebelum tu kena disiplinkan diri untuk simpan duit. Insyaallah, simpan sikit-sikit lama lama jadi bukit.


Siap! My azam a.k.a wishlist untuk tahun 2021! Simple yet important! May this new year we all get to improve ourself and be a better person each day! Goodluck to me and you all!