28 November 2016

Personaliti Test- Ujian Psikologi Gambar Pokok




 Assalammualaikum dan hai semuaa,

Post kali nie ada suatu menarik nak share iaitu test personaliti kita. Benda nie Iolls jumpa kat Facebook. Bila try test rasa macam betul pulak!

Mudah je. Pilih dulu gambar pokok mana yang anda paling suka, lepas tu baru tengok huraian kat bawah. Jangan tipu eh hehe. Ujian Psikologi ni memang menarik. Share sikit result anda dekat comment box. Jangan lupa share & tag kawan-kawan eh.














 Huraian:


 Nombor 1:

 Anda seorang yang pemurah dan bermoral. Anda selalu berusaha membaiki diri. Bercita-cita besar dan mempunyai standard yang tinggi. Orang lain mungkin merasakan susah berkomunikasi dengan anda, tetapi bagi anda, sebenarnya susah untuk anda menjadi diri sendiri. Anda bekerja dengan sangat kuat tetapi tidak mementingkan diri. Anda bekerja kerana anda ingin mengubah dunia. Anda berkemampuan untuk mencintai orang sehingga mereka menyakiti anda. Sekalipun demikian, anda akan masih menyintainya. Hanya sedikit orang yang dapat menghargai segala yang anda lakukan.


Nombor 2 :

Anda seorang yang menyeronokkan dan jujur. Anda sangat bertanggungjawab dan suka menjaga orang lain. Anda percaya bahawa kita perlu sentiasa bersikap jujur dalam setiap pekerjaan. Anda mempunyai personaliti yang baik dan orang akan cepat mempercayai anda. Anda juga bijak serta cepat berfikir. Sentiasa ada cerita menarik untuk anda kongsikan.


Nombor 3 :

Anda seorang yang bijak dan suka berfikir. Anda adalah pemikir yang hebat. Bagi anda, akal fikiran dan idea adalah sangat penting. Anda suka berfikir mengenai teori dan pandangan anda berseorangan. Anda juga jenis orang yang introvert. Anda hanya dapat menyesuaikan diri dengan orang yang suka berfikir dan belajar seperti anda. Anda juga banyak berfikir tentang moraliti. Sentiasa cuba melakukan yang elok pada fikiran anda, sekalipun majoriti menentang anda.


 Nombor 4 :

Anda seorang yang perseptif dan berfalsafah. Anda unik dan berbeza dengan orang lain. Anda juga seorang yang mengikut naluri dan aneh sedikit. Selalu disalahanggap oleh orang lain, dan ianya menyakitkan hati anda. Anda perlukan ruang untuk diri anda. Kreativiti anda perlu diasah, dan ianya memerlukan anda menghormati orang lain. Anda adalah orang yang dapat melihat baik dan buruk dalam hidup dengan jelas. Anda sangat emosional.


Nombor 5 :


Anda jenis yang yakin dan menguasai keadaan. Anda sangat berdikari. Prinsip hidup anda 'Saya akan lakukan dengan cara saya'. Anda seorang yang bergantung pada diri sendiri dan tahu bagaimana untuk menjadi tabah pada diri sendiri dan orang yang anda cintai. Anda cukup tahu apa yang anda nak dan anda tidak takut untuk mengejar impian anda. Satu perkara yang anda perlukan dari orang lain ialah kejujuran. Anda juga cukup kuat untuk menerima kebenaran.


Nombor 6:


 Anda seorang yan baik dan sensitif. Orang lain cepat dapat bergaul dengan anda. Anda mempunyai ramai rakan dan suka membantu mereka. Anda mempunyai aura yang baik sehingga semua orang gembira untuk berada di sisi anda. Setiap hari, anda memikirkan cara memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik. Anda mahu menjadi lebih menarik, tersendiri dan unik. Lebih daripada orang lain di dunia, anda sangat memerlukan cinta. Malah termasuk mencintai orang yang tidak mencintai anda.



Nombor 7 :

Anda seorang yang ceria dan sentiasa gembira. Anda sangat sensitif tetapi juga sangat memahami. Anda pendengar yang baik dan tahu untuk tidak bersikap menyebelahi sesiapa. Anda lebih terbuka dengan orang yang baru anda kenali dan di majlis-majlis. Anda sangat kebal daripada stress dan sangat jarang untuk merasa bimbang. Kebiasaaannya, anda sentiasa relaks. Anda sentiasa ada masa untuk berseronok dan tidak hilang tujuan. Nombor 8 Anda seorang yang menawan dan bertenaga. Anda seorang yang menyeronokkan dan tahu untuk membuatkan orang ketawa. Anda sentiasa tenang dan selesa menjalani kehidupan anda. Anda seorang spontan dan enthusiastic. Tidak pernah mengatakan tidak kepada cabaran baru. Biasanya anda akan mengejutkan orang sekeliling anda pada akhirnya. Tetapi, itulah anda. Sentiasa menjadi diri sendiri. Mempunyai banyak minat dan jika menunjukkan minat pada sesuatu, anda akan cuba buat dengan sebaik mungkin.


Nombor 9 :

 Anda seorang yang optimistik dan bernasib baik. Anda percaya bahawa hidup adalah satu anugerah dan sentiasa cuba untuk mencapai sebanyak mungkin dan meletakkan anugerah ini pada tempat yang sepatutnya. Anda sangat bangga dengan pencapaian anda. Anda juga sentiasa bersedia untuk setia dengan orang yang anda sayang. Anda mempunyai pendekatan hidup yang sihat. Anda gunakan sebarang peluang untuk memaafkan, terus belajar dan membesar kerana anda percaya hidup adalah terlalu pendek untuk membiarkan ianya berlalu begitu sahaja.




Jeng.Jeng. So, how's your result? kalau macam aku, aku rasa lebih suka gambar no.5. Sebab rasa macam tenang je..Tak suka gambar yang warna hijau tua so, gambar2 tu aku dah tolak awal-awal lagi..hehe..Jadi, my personaliti sama dengan huraian no.5. Its kind true!! Orang sekeliling akan kata aku degil sebab tak dengar kata diorang, tapi I know what I choose in my life. Tapi, I am a good daughter, I will just only listen to my parents...hiksss!!



Cerdit to : sini dan sini



21 November 2016

Senarai Peserta Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah





Hai, terima kasih korang semua sebab sudi join Giveaway kek lapis ini dan memeriahkannya. Korang boleh check link blog korang masing-masing di senarai peserta. Mana tahu termissed ke kan rugi sebab takda nombor. Apepun, berdoa banyak-banyak moga korang bertuah..hehe.. Aku kat sini pun excited nak belikan korang kek lapis as excited as Iolls nak balik semenanjung..:D


Senarai Peserta Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah :


1.  http://beehaazman19.blogspot.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
2.  http://www.bajuwarnacoklat.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
3.  http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
4.  http://adna2029.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
5.  https://belogsjm.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
6.  http://thezafirahnazri.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
7.  http://nuratiqahnajihah.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
8.  https://unnianje.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
9.  https://missobsesi.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
10 http://sweetepalhijau.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html


11. http://pululudreams.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
12. http://anzrarizalbuddy.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
13. http://www.huhahuhajerr.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
14. http://akupenulisluarbiasa.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
15. http://cikilamenari.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
16. http://www.efaothman.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
17. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
18. http://nnakhairudin.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
19. http://raizahalisah.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
20. http://www.leaazleeya.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html


21. http://mushizam.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
22. https://athibe.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
23. http://xshedena.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
24. http://at-tarmizi.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
25. http://cempakabiru-nieda.blogspot.my/2016/11/klik-sini-untuk-joint-ga-ain-syahirah.html
26. http://penselduabee.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
27. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
28. http://nfhuzairi.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
29. http://www.ceritaejoy.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
30. http://miraleecious.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html


31. http://www.sheilainspire.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
32. http://jombercontest.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
33. http://farahanasharif.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
34. http://bluechoralpearl.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
35. http://nonasani.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
36. http://www.sayidahnapisah.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
37. http://farah-atiqah98.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
38. http://jnjikita.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
39. http://jackarcherpunyabelog.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
40. http://jamilahamzah.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html


41. http://min-mi.blogspot.my/2016/11/112017-giveaway-kek-lapis-sarawak-by.html
42. http://www.mamadarwiish.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
43. http://diarybudaktinggi.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
44. http://www.bondezaidalifah.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
45. http://tujuhpetak.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
46. http://www.inanihazwani.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
47. http://azlanbahar.com/contest/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain-syahirah/
48. http://littlesnorlax.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
49. http://theonlygirl98.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
50. http://soobeey.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html


51. http://kasihkuamani.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
52. http://vithebat.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
53. http://ape-kinah.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
54. http://itsmelyya.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
55. http://www.mohdnoorshawals.com/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
56. http://missinspirit.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
57. http://bajetciputselerabesar.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
58. http://izzaharsyd.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
59. https://misspurple17.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
60. http://airitanaka.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html


61. http://chanchueshahida.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
62. http://thepasir.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
63. http://meinnameisthazrina.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
64. http://liyanawbu.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
65. http://www.nooratikahramli.com/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
66. http://dahyunn.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
67. https://farhanajafri.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
68. http://danianasreen78.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
69. http://mardiahdiana.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
70. https://jomsihatgembira.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html

71. http://izni-radz.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html



20 November 2016

GIVEAWAY SALAM SIHAT BERSAMA MASHITAH MAMAT






Klik Banner untuk join :D







19 November 2016

Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah








Assalammualaikum dan hai semua. 


Buat julung kalinya, saya nak buat Giveaway Kek Lapis Sarawak sempena kepulangan saya ke semenanjung ni. Alang-alang beli untuk kaum kerabat keluarga dan sahabat handai kat semenanjung, apa salahnya beli untuk korang sekali kan? Hehe...

Untuk pengetahuan, saya adalah pelajar di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dan akan cuti sem pada awal bulan Januari nanti. Yipppppiiii!!! Dapat balik semenanjung nanti please keep on touch about me dalam proses balik from Lapangan Kapal Terbang Kuching Sarawak to KliA2 di blog dan IG eh. So, see you soon. And Goodluck!!





Apa yang perlu dilakukan :

1. Buat Post Giveaway ini dengan bertajuk Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah
2. Letak banner dan link ke post ini.
3. Tinggalkan komen dan ikut syarat-syarat.


Tempoh Giveway : 20 November 2016- 1 Januari 2017. ( Satu bulan lebih )
Keputusan : 2 Januari 2017
Hadiah akan dipos : 15 Januari 2017



Syarat-syaratnya :

1. Follow blog ini.


Klik sini untuk follow ----> FOLLOW BLOG


2. Like page FB blog 




3. Follow Instagram @ainnsyahirah
Instagram



4. Follow Twitter :  @ainnsyahirah



Antara hadiah-hadiah yang ditawarkan :
Pemenang Top Referrals : Kek Lapis Sarawak 1 orang
Pemenang bertuah : Kek Lapis Sarawak 2 orang (ditentukan random.org)
10 orang akan dapat barang cenderamata Sarawak seperti keychain, gelang tangan atau handkraf Sarawak. (ditentukan random.org)




Macam mana pemenang ditentukan?

1. Kategori Pemenang Top Referrals : Post nie mendapat pengunjung review yang tinggi dari top referrals blog.

2. Kategori Pemenang Bertuah adalah dipilih secara rawak menggunakan laman web random.org.


And Goodluck, guys!!



15 November 2016

Laluan Menjadi Doktor Pakar


Hasil carian imej


>> khas untuk student MEDIC
Yang masih ragu2 dan tak pasti dengan life korang akan datang nt 😄
>5 tahun pertama -> student la
>2 tahun berikut -> housmenship
> tahun berikutnya
>>>stay goverment :
==
1. keje di hospital (ikut department mana korang minat atau dipaksa sb taknak kena hantar kawasam pedalaman )
2. Keje di KK (klinik kesihatan)
3. Keje di Pejabat kesihatan
4. Keje di hospital sambil sambung belajar ( isu kat sini kena tunggu giliran dan kena ada pengalaman dalam bidang tertentu sblm boleh sambung dlm bidang yg korang nak. ) --> ada cara nak cepatkam proses ni 😁😁
Bosan keje gov?
Resign dan decide nak buat apa
1) buka klinik
2) join klinik sbgai GP
3) JOIN universiti n sambung belajar
( cara paling cepat untuk sambung kepakaran dan lepas dapat tu boleh pergi private cepat2 )
Sebelum join universiti kena decide nak buat klinikal atau non klinikal
Cth klinikal
Non surgical based
- internal medcine (pakar perubatan)
- psychiatric (pakar sakit mental)
- paediatric (pakar kanak2)
- pathology (pakar err..😅)
- radiology (pakar.. 😅)
Surgical based
- general surgery ( pakar bedah )
- neurosurgeon ( pakar bedah saraf)
- ophthalmology (pakar bedah mata)
- ENT surgeon (pakar bedah telinga hidung dan tekak)
- orthopaedic ( pakar bedah tulang)
- obstetric & gynaecology ( pakar sakit puan)
Cth Non klinikal
- physiology
- anatomy
- parasitology
- microbiology
- imunology
- biochemis
- ....
Cukup la dulu kot

Credit to : Azril Shareez

08 November 2016

Housemate Asasi UiTM Dengkil, Selangor



Assalammualaikum dan hai semuaaa


Kali nie aku nak cite pasal housemate ketika Asasi UiTM Dengkil. Padahal dah degree tapi still takleh move on lagi dengan zaman asasi nie..hehe... I bet you masa zaman pra-U lah zaman paling best sekali tak kira lah korang nie from matrikulasi, STPM or asasi, Memang zaman nie zaman yang mana adalah medium korang try and error sebelum masuk ke alam 20 an and degree. Bila masuk degree dah takda dah term 'Classmate'. Its mean korang dah takda dah big circle group of friends yang kongsi sama lecterur, kuliah and class tutorial. Semua dah lain-lain. Bila masuk kuliah or tutorial subjek yang berbeza, maka berbeza lah muka-muka yang korang jumpa. Korang akan berada situasi bila masuk subjek nie, bestfriend lain. Subjek course nie pulak bestfriend lain pulak. Tapi, nie untuk sem 1 lah. Rasanya sem 2 dan seterusnya dah ada geng sebab boleh book sama-sama daftar subjek. Maksudnya tak kira apa pun, You Need To Survive Alone!!


Zaman Asasi dulu, Alhamdulillah dikurniakan housemate yang best-best. Even mula-mula daftar kolej kediaman tu aku buat tak kisah pun kat diorang nie. Nampak sisi jahat aku kat situ...haha.. Diorang ajak aku jogging sekitar UiTM Puncak Alam, aku refuse. Diorang ajak pi beli makan pun, aku refuse. Time diorang study ramai-ramai dalam bilik, time tu jugaklah aku sibukkan diri basuh baju dalam toilet. Diorang ajak " Ain, mehlah study ramai-ramai dalam bilik Intan nie". Aku balas "Eh. takpalah. Nak basuh baju. Banyak nie"..haha..aku pun tak tahu kenapa aku refuse. Culture shock kot! Time nie aku anggap diorang nie aliens, makhluk asing..haha..Jahat bebeno aku nie heh.


Lets introduce Geng Rumah R3601 , Kolej Rafflesia !!





Mai dan Zaf ialah ahli Sekretiat Mahasiswa Asasi jugak sama dengan aku. Jadi, kitorang selalu pergi ke bilik meeting SMA sama-sama. Kalau ada program, memang kitorang akan selalu dibawah bahagian kerja yang sama. Senang kerja kalau sama tugas. Contoh haritu kitorang handle bahagian hadiah dan cenderahati untuk KASPA (Karnival Sukan Pusat Asasi).

Tukang Mentor aku selalunya Intan, Ainin dan Dahlia. Tiga orang nie lah bombastic kitorang, Selalu buat lawak dan tukang ceriakan suasana. Dan diorang nie jugaklah suka usik aku. Si Intan tukang bos nya. Ada satu hari tu, kitorang study ramai-ramai di ruang tamu sambil dengan radio. Sekali keluar lagu jiwang, dia pun cakap " Ok, lagu ini ditujukan khas buat Ain yang tengah hati kuciwa..haha" ..Me just like " *baling kasut kang *" Semua gosip luar dan dalam datang daripada tiga orang nie. Mana nak jumpa  budak guy engineer yang handsome kat asasi, hah tanya diorang!! Semua diorang tahu..haha..

Fathia nie minah Kpop plus Jpop. Suka menari kpop tarian boys group as exercise masa di UiTM Puncak Alam. Suka tengok cite anime, aku kadang-kadang tumpang sekaki gak tengok dengan dia. Sebab dulu kat sekolah, dia ambik bahasa jepun dan selalu terlibat secara aktif dalam Japan Dance Competition.



Bergambar before pergi kelas..haha



      We used to exercise depan our kolej kediaman Rafflesi 3 sebab depan nie ada gym outdoor..








Celebrate birthday Intan di rumah!! :D


   

Zaf ialah my roomate!!



Zaf dan Intan are my crime partners eating at Anjung Dengkil.. Yummy!! My favourite macaronies and Teh Tarik di UiTM Dengkil..:D



Me and my roomate, Zaf tengah handle program Karnival Selangkah ke IPTA di UiTM Dengkil.




Bergambar for the last time, masa nie Ainin, Mai dan Fathia dah balik sem..T_T




Intan, Zaf and Ain






Lastly, terima kasih korang for spent time with me. Tidur sama-sama, belajar sama-sama ,makan sama-sama dan tengok movies malam pun bersama. Terima kasih banyak-banyak for all time we spend altogether. All the memories that we create was such a great moments that I will never forget!!  I wish goodluck in your degree and career in the future!!! Ada doktor, ada farmasi and dietician. Apapun bidang yang korang ceburi I will be always support you guys!!Thanks for being my HOUSEMATE!!




P/S : Dr. Dahlia nanti I dah book you for my baby delivering in the future.haha :D

06 November 2016

Segmen PENCARIAN BLOGLIST by Murni Alysa






*Klik Banner untuk join


Hai, semua hari nie ain nak join segmen bloglist olehMurni Alysa. Kalau ada yang blogwalking sini dan wanna know about me. You guys can go to ====>About Me





SEGMEN: JOM BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH




(Klik Banner untuk join)

Hai, saya Ain nak join segmen sebab lama dah tak join. Jadi, welcome to my blog dan salam perkenalan. Untuk kenal saya in more detail, boleh pergi to ====> About Me