28 November 2016

Personaliti Test- Ujian Psikologi Gambar Pokok




 Assalammualaikum dan hai semuaa,

Post kali nie ada suatu menarik nak share iaitu test personaliti kita. Benda nie Iolls jumpa kat Facebook. Bila try test rasa macam betul pulak!

Mudah je. Pilih dulu gambar pokok mana yang anda paling suka, lepas tu baru tengok huraian kat bawah. Jangan tipu eh hehe. Ujian Psikologi ni memang menarik. Share sikit result anda dekat comment box. Jangan lupa share & tag kawan-kawan eh.














 Huraian:


 Nombor 1:

 Anda seorang yang pemurah dan bermoral. Anda selalu berusaha membaiki diri. Bercita-cita besar dan mempunyai standard yang tinggi. Orang lain mungkin merasakan susah berkomunikasi dengan anda, tetapi bagi anda, sebenarnya susah untuk anda menjadi diri sendiri. Anda bekerja dengan sangat kuat tetapi tidak mementingkan diri. Anda bekerja kerana anda ingin mengubah dunia. Anda berkemampuan untuk mencintai orang sehingga mereka menyakiti anda. Sekalipun demikian, anda akan masih menyintainya. Hanya sedikit orang yang dapat menghargai segala yang anda lakukan.


Nombor 2 :

Anda seorang yang menyeronokkan dan jujur. Anda sangat bertanggungjawab dan suka menjaga orang lain. Anda percaya bahawa kita perlu sentiasa bersikap jujur dalam setiap pekerjaan. Anda mempunyai personaliti yang baik dan orang akan cepat mempercayai anda. Anda juga bijak serta cepat berfikir. Sentiasa ada cerita menarik untuk anda kongsikan.


Nombor 3 :

Anda seorang yang bijak dan suka berfikir. Anda adalah pemikir yang hebat. Bagi anda, akal fikiran dan idea adalah sangat penting. Anda suka berfikir mengenai teori dan pandangan anda berseorangan. Anda juga jenis orang yang introvert. Anda hanya dapat menyesuaikan diri dengan orang yang suka berfikir dan belajar seperti anda. Anda juga banyak berfikir tentang moraliti. Sentiasa cuba melakukan yang elok pada fikiran anda, sekalipun majoriti menentang anda.


 Nombor 4 :

Anda seorang yang perseptif dan berfalsafah. Anda unik dan berbeza dengan orang lain. Anda juga seorang yang mengikut naluri dan aneh sedikit. Selalu disalahanggap oleh orang lain, dan ianya menyakitkan hati anda. Anda perlukan ruang untuk diri anda. Kreativiti anda perlu diasah, dan ianya memerlukan anda menghormati orang lain. Anda adalah orang yang dapat melihat baik dan buruk dalam hidup dengan jelas. Anda sangat emosional.


Nombor 5 :


Anda jenis yang yakin dan menguasai keadaan. Anda sangat berdikari. Prinsip hidup anda 'Saya akan lakukan dengan cara saya'. Anda seorang yang bergantung pada diri sendiri dan tahu bagaimana untuk menjadi tabah pada diri sendiri dan orang yang anda cintai. Anda cukup tahu apa yang anda nak dan anda tidak takut untuk mengejar impian anda. Satu perkara yang anda perlukan dari orang lain ialah kejujuran. Anda juga cukup kuat untuk menerima kebenaran.


Nombor 6:


 Anda seorang yan baik dan sensitif. Orang lain cepat dapat bergaul dengan anda. Anda mempunyai ramai rakan dan suka membantu mereka. Anda mempunyai aura yang baik sehingga semua orang gembira untuk berada di sisi anda. Setiap hari, anda memikirkan cara memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik. Anda mahu menjadi lebih menarik, tersendiri dan unik. Lebih daripada orang lain di dunia, anda sangat memerlukan cinta. Malah termasuk mencintai orang yang tidak mencintai anda.



Nombor 7 :

Anda seorang yang ceria dan sentiasa gembira. Anda sangat sensitif tetapi juga sangat memahami. Anda pendengar yang baik dan tahu untuk tidak bersikap menyebelahi sesiapa. Anda lebih terbuka dengan orang yang baru anda kenali dan di majlis-majlis. Anda sangat kebal daripada stress dan sangat jarang untuk merasa bimbang. Kebiasaaannya, anda sentiasa relaks. Anda sentiasa ada masa untuk berseronok dan tidak hilang tujuan. Nombor 8 Anda seorang yang menawan dan bertenaga. Anda seorang yang menyeronokkan dan tahu untuk membuatkan orang ketawa. Anda sentiasa tenang dan selesa menjalani kehidupan anda. Anda seorang spontan dan enthusiastic. Tidak pernah mengatakan tidak kepada cabaran baru. Biasanya anda akan mengejutkan orang sekeliling anda pada akhirnya. Tetapi, itulah anda. Sentiasa menjadi diri sendiri. Mempunyai banyak minat dan jika menunjukkan minat pada sesuatu, anda akan cuba buat dengan sebaik mungkin.


Nombor 9 :

 Anda seorang yang optimistik dan bernasib baik. Anda percaya bahawa hidup adalah satu anugerah dan sentiasa cuba untuk mencapai sebanyak mungkin dan meletakkan anugerah ini pada tempat yang sepatutnya. Anda sangat bangga dengan pencapaian anda. Anda juga sentiasa bersedia untuk setia dengan orang yang anda sayang. Anda mempunyai pendekatan hidup yang sihat. Anda gunakan sebarang peluang untuk memaafkan, terus belajar dan membesar kerana anda percaya hidup adalah terlalu pendek untuk membiarkan ianya berlalu begitu sahaja.




Jeng.Jeng. So, how's your result? kalau macam aku, aku rasa lebih suka gambar no.5. Sebab rasa macam tenang je..Tak suka gambar yang warna hijau tua so, gambar2 tu aku dah tolak awal-awal lagi..hehe..Jadi, my personaliti sama dengan huraian no.5. Its kind true!! Orang sekeliling akan kata aku degil sebab tak dengar kata diorang, tapi I know what I choose in my life. Tapi, I am a good daughter, I will just only listen to my parents...hiksss!!



Cerdit to : sini dan sini



21 November 2016

Senarai Peserta Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah





Hai, terima kasih korang semua sebab sudi join Giveaway kek lapis ini dan memeriahkannya. Korang boleh check link blog korang masing-masing di senarai peserta. Mana tahu termissed ke kan rugi sebab takda nombor. Apepun, berdoa banyak-banyak moga korang bertuah..hehe.. Aku kat sini pun excited nak belikan korang kek lapis as excited as Iolls nak balik semenanjung..:D


Senarai Peserta Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah :


1.  http://beehaazman19.blogspot.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
2.  http://www.bajuwarnacoklat.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
3.  http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
4.  http://adna2029.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
5.  https://belogsjm.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
6.  http://thezafirahnazri.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
7.  http://nuratiqahnajihah.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
8.  https://unnianje.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
9.  https://missobsesi.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
10 http://sweetepalhijau.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html


11. http://pululudreams.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
12. http://anzrarizalbuddy.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
13. http://www.huhahuhajerr.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
14. http://akupenulisluarbiasa.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
15. http://cikilamenari.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
16. http://www.efaothman.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
17. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
18. http://nnakhairudin.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
19. http://raizahalisah.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
20. http://www.leaazleeya.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html


21. http://mushizam.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
22. https://athibe.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
23. http://xshedena.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
24. http://at-tarmizi.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
25. http://cempakabiru-nieda.blogspot.my/2016/11/klik-sini-untuk-joint-ga-ain-syahirah.html
26. http://penselduabee.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
27. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
28. http://nfhuzairi.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
29. http://www.ceritaejoy.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
30. http://miraleecious.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html


31. http://www.sheilainspire.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
32. http://jombercontest.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
33. http://farahanasharif.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
34. http://bluechoralpearl.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
35. http://nonasani.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
36. http://www.sayidahnapisah.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
37. http://farah-atiqah98.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
38. http://jnjikita.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
39. http://jackarcherpunyabelog.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
40. http://jamilahamzah.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html


41. http://min-mi.blogspot.my/2016/11/112017-giveaway-kek-lapis-sarawak-by.html
42. http://www.mamadarwiish.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
43. http://diarybudaktinggi.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
44. http://www.bondezaidalifah.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
45. http://tujuhpetak.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
46. http://www.inanihazwani.com/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
47. http://azlanbahar.com/contest/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain-syahirah/
48. http://littlesnorlax.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
49. http://theonlygirl98.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
50. http://soobeey.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html


51. http://kasihkuamani.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
52. http://vithebat.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
53. http://ape-kinah.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
54. http://itsmelyya.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
55. http://www.mohdnoorshawals.com/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
56. http://missinspirit.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
57. http://bajetciputselerabesar.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
58. http://izzaharsyd.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
59. https://misspurple17.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
60. http://airitanaka.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html


61. http://chanchueshahida.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
62. http://thepasir.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
63. http://meinnameisthazrina.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
64. http://liyanawbu.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
65. http://www.nooratikahramli.com/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
66. http://dahyunn.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
67. https://farhanajafri.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
68. http://danianasreen78.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
69. http://mardiahdiana.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html
70. https://jomsihatgembira.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html

71. http://izni-radz.blogspot.my/2016/12/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html



19 November 2016

Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah








Assalammualaikum dan hai semua. 


Buat julung kalinya, saya nak buat Giveaway Kek Lapis Sarawak sempena kepulangan saya ke semenanjung ni. Alang-alang beli untuk kaum kerabat keluarga dan sahabat handai kat semenanjung, apa salahnya beli untuk korang sekali kan? Hehe...

Untuk pengetahuan, saya adalah pelajar di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dan akan cuti sem pada awal bulan Januari nanti. Yipppppiiii!!! Dapat balik semenanjung nanti please keep on touch about me dalam proses balik from Lapangan Kapal Terbang Kuching Sarawak to KliA2 di blog dan IG eh. So, see you soon. And Goodluck!!





Apa yang perlu dilakukan :

1. Buat Post Giveaway ini dengan bertajuk Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah
2. Letak banner dan link ke post ini.
3. Tinggalkan komen dan ikut syarat-syarat.


Tempoh Giveway : 20 November 2016- 1 Januari 2017. ( Satu bulan lebih )
Keputusan : 2 Januari 2017
Hadiah akan dipos : 15 Januari 2017



Syarat-syaratnya :

1. Follow blog ini.


Klik sini untuk follow ----> FOLLOW BLOG


2. Like page FB blog 




3. Follow Instagram @ainnsyahirah
Instagram



4. Follow Twitter :  @ainnsyahirah



Antara hadiah-hadiah yang ditawarkan :
Pemenang Top Referrals : Kek Lapis Sarawak 1 orang
Pemenang bertuah : Kek Lapis Sarawak 2 orang (ditentukan random.org)
10 orang akan dapat barang cenderamata Sarawak seperti keychain, gelang tangan atau handkraf Sarawak. (ditentukan random.org)




Macam mana pemenang ditentukan?

1. Kategori Pemenang Top Referrals : Post nie mendapat pengunjung review yang tinggi dari top referrals blog.

2. Kategori Pemenang Bertuah adalah dipilih secara rawak menggunakan laman web random.org.


And Goodluck, guys!!



15 November 2016

Laluan Menjadi Doktor Pakar


Hasil carian imej


>> khas untuk student MEDIC
Yang masih ragu2 dan tak pasti dengan life korang akan datang nt 😄
>5 tahun pertama -> student la
>2 tahun berikut -> housmenship
> tahun berikutnya
>>>stay goverment :
==
1. keje di hospital (ikut department mana korang minat atau dipaksa sb taknak kena hantar kawasam pedalaman )
2. Keje di KK (klinik kesihatan)
3. Keje di Pejabat kesihatan
4. Keje di hospital sambil sambung belajar ( isu kat sini kena tunggu giliran dan kena ada pengalaman dalam bidang tertentu sblm boleh sambung dlm bidang yg korang nak. ) --> ada cara nak cepatkam proses ni 😁😁
Bosan keje gov?
Resign dan decide nak buat apa
1) buka klinik
2) join klinik sbgai GP
3) JOIN universiti n sambung belajar
( cara paling cepat untuk sambung kepakaran dan lepas dapat tu boleh pergi private cepat2 )
Sebelum join universiti kena decide nak buat klinikal atau non klinikal
Cth klinikal
Non surgical based
- internal medcine (pakar perubatan)
- psychiatric (pakar sakit mental)
- paediatric (pakar kanak2)
- pathology (pakar err..😅)
- radiology (pakar.. 😅)
Surgical based
- general surgery ( pakar bedah )
- neurosurgeon ( pakar bedah saraf)
- ophthalmology (pakar bedah mata)
- ENT surgeon (pakar bedah telinga hidung dan tekak)
- orthopaedic ( pakar bedah tulang)
- obstetric & gynaecology ( pakar sakit puan)
Cth Non klinikal
- physiology
- anatomy
- parasitology
- microbiology
- imunology
- biochemis
- ....
Cukup la dulu kot

Credit to : Azril Shareez

08 November 2016

Housemate Asasi UiTM Dengkil, Selangor



Assalammualaikum dan hai semuaaa


Kali nie aku nak cite pasal housemate ketika Asasi UiTM Dengkil. Padahal dah degree tapi still takleh move on lagi dengan zaman asasi nie..hehe... I bet you masa zaman pra-U lah zaman paling best sekali tak kira lah korang nie from matrikulasi, STPM or asasi, Memang zaman nie zaman yang mana adalah medium korang try and error sebelum masuk ke alam 20 an and degree. Bila masuk degree dah takda dah term 'Classmate'. Its mean korang dah takda dah big circle group of friends yang kongsi sama lecterur, kuliah and class tutorial. Semua dah lain-lain. Bila masuk kuliah or tutorial subjek yang berbeza, maka berbeza lah muka-muka yang korang jumpa. Korang akan berada situasi bila masuk subjek nie, bestfriend lain. Subjek course nie pulak bestfriend lain pulak. Tapi, nie untuk sem 1 lah. Rasanya sem 2 dan seterusnya dah ada geng sebab boleh book sama-sama daftar subjek. Maksudnya tak kira apa pun, You Need To Survive Alone!!


Zaman Asasi dulu, Alhamdulillah dikurniakan housemate yang best-best. Even mula-mula daftar kolej kediaman tu aku buat tak kisah pun kat diorang nie. Nampak sisi jahat aku kat situ...haha.. Diorang ajak aku jogging sekitar UiTM Puncak Alam, aku refuse. Diorang ajak pi beli makan pun, aku refuse. Time diorang study ramai-ramai dalam bilik, time tu jugaklah aku sibukkan diri basuh baju dalam toilet. Diorang ajak " Ain, mehlah study ramai-ramai dalam bilik Intan nie". Aku balas "Eh. takpalah. Nak basuh baju. Banyak nie"..haha..aku pun tak tahu kenapa aku refuse. Culture shock kot! Time nie aku anggap diorang nie aliens, makhluk asing..haha..Jahat bebeno aku nie heh.


Lets introduce Geng Rumah R3601 , Kolej Rafflesia !!





Mai dan Zaf ialah ahli Sekretiat Mahasiswa Asasi jugak sama dengan aku. Jadi, kitorang selalu pergi ke bilik meeting SMA sama-sama. Kalau ada program, memang kitorang akan selalu dibawah bahagian kerja yang sama. Senang kerja kalau sama tugas. Contoh haritu kitorang handle bahagian hadiah dan cenderahati untuk KASPA (Karnival Sukan Pusat Asasi).

Tukang Mentor aku selalunya Intan, Ainin dan Dahlia. Tiga orang nie lah bombastic kitorang, Selalu buat lawak dan tukang ceriakan suasana. Dan diorang nie jugaklah suka usik aku. Si Intan tukang bos nya. Ada satu hari tu, kitorang study ramai-ramai di ruang tamu sambil dengan radio. Sekali keluar lagu jiwang, dia pun cakap " Ok, lagu ini ditujukan khas buat Ain yang tengah hati kuciwa..haha" ..Me just like " *baling kasut kang *" Semua gosip luar dan dalam datang daripada tiga orang nie. Mana nak jumpa  budak guy engineer yang handsome kat asasi, hah tanya diorang!! Semua diorang tahu..haha..

Fathia nie minah Kpop plus Jpop. Suka menari kpop tarian boys group as exercise masa di UiTM Puncak Alam. Suka tengok cite anime, aku kadang-kadang tumpang sekaki gak tengok dengan dia. Sebab dulu kat sekolah, dia ambik bahasa jepun dan selalu terlibat secara aktif dalam Japan Dance Competition.



Bergambar before pergi kelas..haha



      We used to exercise depan our kolej kediaman Rafflesi 3 sebab depan nie ada gym outdoor..








Celebrate birthday Intan di rumah!! :D


   

Zaf ialah my roomate!!



Zaf dan Intan are my crime partners eating at Anjung Dengkil.. Yummy!! My favourite macaronies and Teh Tarik di UiTM Dengkil..:D



Me and my roomate, Zaf tengah handle program Karnival Selangkah ke IPTA di UiTM Dengkil.




Bergambar for the last time, masa nie Ainin, Mai dan Fathia dah balik sem..T_T




Intan, Zaf and Ain






Lastly, terima kasih korang for spent time with me. Tidur sama-sama, belajar sama-sama ,makan sama-sama dan tengok movies malam pun bersama. Terima kasih banyak-banyak for all time we spend altogether. All the memories that we create was such a great moments that I will never forget!!  I wish goodluck in your degree and career in the future!!! Ada doktor, ada farmasi and dietician. Apapun bidang yang korang ceburi I will be always support you guys!!Thanks for being my HOUSEMATE!!




P/S : Dr. Dahlia nanti I dah book you for my baby delivering in the future.haha :D

21 August 2016

MPH Putrajaya International Book Fair 2016, PICC







Assalammualaikum dan hai semuaa


Sejak belajar kat UiTM Dengkil Selangor yang mana berdekatan dengan Putrajaya, Cyberjaya, IOI Malls dan Bangi, iolls kenal macam-macam. Kalau tak pengaruh kawan maybe pengaruh media social..haha..haritu, KL YES Festival, aku hampir nak pergi. Yang daki Broga Hills pun aku hampir nak pergi tapi alhamdulillah aku sempat mengucap panjang dan muhasabah diri bahawa itu semua adalah cobaan semata-mata. Hiburan semata-mata melainkan iolls takda tutorial dan revision berlambak atas meja. Jadi, semua hiburan tu aku tak pergi. perghhh bajet kawal diri sangat..



Tapi, satu benda nie memang aku takleh nak tolak. Sumpah. Masa tu tengah Minggu Final Exam Asasi Sem 2. Paper Bio, Math dah lepas. Malam esok nak test paper Physics, aku dah baca Lecterur note and do revision subjek Physics malam tu. Jadi, aku stalk lah instagram kejap. Sekali  Dr. Fatin Liyana upload gambar invitation to MPH Bookfair kat Putrajaya. Esok pukul 4 petang akan ada sesi autograph with all the author's doctors. Test Physics 8 pg - 11pg esok. Beyeh. Set the date, babe!! Ini memang kerja gila, plan lepas habis test terus pergi esok..hahaha..Lusa tu pulak baru ada Test Chemistry..




So, here I am at the MPH Bookfair Carnival, PICC


Waiting for the doctors yeah!!



Untuk pengetahuan semua, MPH bookstore is one of the biggest book company involved in the printing, publishing and distribution of books in Malaysia and Singapore. MPH Bookstores mempunyai 32 outlet di Malaysia dan kebanyakannya beroperasi di shopping malls seperti NU Sentral, Subang Parade, The Curve, IOI Malls, Setia Alam Malls and others. This time MPH bookstore we held MPH Bookcarnivals at Putrajaya International Convention Center (PICC). It just take 10 minutes from UiTM Dengkil to be there.




Setiap tahun, MPH bookstore akan mengadakan Bookfair tapi berbeza kali nie kerana ia beserta dengan Pelancaran Buku Diagnosis Apokalips terbaru daripada para doktor.




Eya, Mira and I sampai kat PICC dalam pukul 2 petang. Sementara menunggu pukul 4 petang bagi Meet & Greet Session with the doctors, weolls jalan-jalan dan cari buku yang nak dibeli. Semua buku yang kitorang beli kat sini guna baucer buku tau. hakhak..rasa macam "Pilih! Pilih! Pilih je buku. Ambik-ambik semua free!!" Book Heavenss. Lagi-lagi Eya and Mira nie jenis hantu buku. Mira suka buku Malays Fiction and Arts book. Semua koleksi novel Fixi dia ada. Kalau takda buku fixi yang tengah famous, dia akan cari jugak. Selalu dia suka beli online kat Instagram. Kalau Si Eya pulak suka buku English Fiction such as Harry Porter, Maze Runner, and Me Before You. Jenuhlah layan dua ketul nie kat MPH bookfair..haha..Kejap-kejap Mira hilang, aku nga Eya tinggal. pastu lama-lama, Eya pulak hilang. Tinggal aku nga Mira at one place.



Yeyyhh dapat bergambar dengan Anna Muslim!!


But, what about me? What type of book I like? Aku lebih cenderung dan suka baca buka yang jenis fakta, manfaat dan paling penting dapat hiburkan diri aku such as 88 love life books dan When I was a kid. Senang cerita, buku yang easy to read and kena dengan jiwa aku yang humble nie..hahaha..



Buku yang sebati dengan jiwa. With Eya comel!!


My favourite book, buku anak-anak sangat.



Unexpectedly, dapat jumpa Kak Yuyu Zulaikha! One of my favourite blogger and inspiration.



Geng hantu buku. Weolls tengah tunggu giliran untuk autograph doktor-doktor nie.




OMG! I meet MO Frust blogger. 

Selepas datang sini, baru kenal he is MO Frust blogger. Ingatkan Encik Mimpi..kehkeh..





Doktor favourite Mira. Iolls lupa nama dia sapa. tapi yang penting Mira memang nak sangat jumpa doktor nie. Sebab doktor ni aktif kat Twitter dan Mira memang keyboard warrior kat Twitter.


And finally, at last we met them, Dr. Anwar Fazal adn Dr. Fatin Liyana!!


Selfie with them. Eya dengan Mira jealous tengok gambar nie..haha..sorry dear.



Terima kasih to Mira and Eya sebab temankan Ain datang MPH bookfair dan penuhi my dreams untuk berjumpa dengan doktor-doktor. They are all such a great people and had went through all hardness to be the best one. May them inspired you both just like I do. Wish you both the best and thanks very much for this great moment altogether!! Love you F6 girls..:D





Thats all from me, Ain Syahirah






11 August 2016

Classmate F6 Asasi Sains UiTM Dengkil



Assalammualaikum dan hai semua..


(me in red )



Ni meh sekarang nak cite pasal classmate akak kat UiTM Dengkil pulak. Berbanding di matrikulasi bilangan pelajar dalam kelas atau dipanggil praktikum selalunya sikit dalam belas-belas macam tu. Tapi tidak di Asasi UiTM Dengkil yang mana paling banyak dalam 32 orang dan ke bawah. Ya, memang penuh lah bilik Tutorial dan Dewan kuliah tu. Even akak datang awal ke bilik tutorial still duk belakang lagi. Hah. Ambik ko!


Nama class pulak ringkas macam A1 sampai A9, atau B1 sampai B10. Kalau kelas akak nama F6 atau nama glamour Fantastic 6, Fabulous 6. haha.. pandai diorang reka sendiri huruf F tu stand for what...Kadang-kadang Furios 6 pun ado.





Nak nak lagi class kitorang jenis bonding tu kuat sikit. Setiap masa setiap tempat semua nak bergambar. haha..Tolong jangan muntah, sebab akak nak spam awal-awal gambar classmate akak nie. Classmate akak nie semua jenis diam-diam ubi berisi. Sumpah! Tak tipu. Dalam kuliah, tutorial atau masa discussion semua mesti blurr, keliru atau nerd. Muka ngantuk dalam kuliah jangan cakap ah diorang nie. Tapi setiap kali Quiz, Test, or Final Exam ambik ko semua result gempak-gempak!





Lepas habis class malam, ajak mentor bergambar..



What I am appreciate the most diorang semua mesra, baikhati dan tak loket ilmu. Even lecterur note ada diorang tolong fotostatkan dan bahagikan.


Jangan main-main, mentor kitorang yang pegan monopod nie..haha
#GengKuatSelpi



Geng perempuan kuat bergosip nie tapi kuat belajar lagi berganda-ganda.


Bergambar selepas main Truth and Dare.


Makan sama-sama kat Cafe Palma



Malam-malam sambut birthday kawan.


Setiap kali habis lab mesti bergambar. Suka!

Gambar bersama lecterur bio. Bestt!!


 Untung dia nie dikelilingi akak-akak cantik. heh. :')



Result upu dah keluar and 8 of us got medic for degree. Bravo! I am really proud with you guys. Oh! Rupanya selama nie aku berkawan dengan geng doktor ye. Boleh lah lepas nie, nazirah tolong bidankan Aii. eheks. Engineer lagi berlambak from us F6.




Weii!! Kat mana hang dapat ic and no.matrik kitorang hah? #Kuangja!



Since semua dah habis asasi, result upu pun dah keluar. Semua akan bawa haluan masing-masing selepas nie. Cuma nak bagitahu, I really enjoy and happy with our moments together. Susah nak cari kawan susah senang bersama-sama macam korang nie. Apapun wish you all goodluck for your future guys!!


Trademark F6, suka buat bungaaa..Bunga F6! (me in purple)





01 August 2016

Sekretiat Mahasiswa Asasi, UiTM Dengkil



Assalammualaikum dan hai semuaa,


Kali nie akak nak perkenalkan satu persatuan yang famous kat Pusat Asasi UiTM Dengkil nie. Persatuan ini dinamakan Sekretiat Mahasiswa Asasi atau nama manja SMA. Kat sini bila sebut je SMA, semua paham lah yang ia merujuk kepada satu kumpulan siswa dan siswi yang membantu jabatan Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan lecterur-lecterur dalam menguruskan program yang dianjurkan kat universiti nie.

Selain itu, SMA juga menjadi orang tengah dalam menyampaikan berita dan maklumat kepada pelajar-pelajar. SMA turut menjadi salah satu tempat yang dipercayai untuk bertanyakan soalan, membuat aduan dan permasalahan mengenai kolej kediaman, program dan akademik. Ya, tanyalah apa-apa pun pada SMA, diorang akan willingly dan sedia membantu.






Untuk pengetahuan, akak adalah salah seorang ahli SMA dalam Jawatankuasa Akademik bagi tahun 2015/2016. Program-program akademik atau permasalahan dalam akademik semua akak dan ahli jawatankuasa yg lain yang akan uruskan pasal nie. Yang penting, inform kat kitorang SMA ataupun buat aduan. Maka, tindakan susulan akan dibuat. Contohnya, program Talk bagi pelajar fail Test 1.


Kitorang SMA ada baju korporat dan baju T-shirt seragam yang mana setiap hari rabu, wajib untuk pakai baju seragam nie. Jika ada terlibat dalam beberapa program, kitorang dapat free baju yang sama warna untuk kendalikan program terbabit. Supaya pelajar-pelajar lain dapat membezakan antara SMA dengan orang lain bagi memudahkan mereka bertanyakan soalan.


Antara aktiviti-aktiviti yang dikendalikan oleh SMA ialah :



1. Eksplorance UKM


Dalam program nie, kitorang SMA wakil Pusat Asasi bertanding dengan universiti lain dalam Eksplorance yang diadakan di UKM. Kitorang menang banyak hamper dan menangi hadiah utama dalam eksplorance nie tau iaitu hadiah cash bernilai RM1000. Masa nie, ketua penasihat sangat bangga dengan kitorang..haha..Tahniah SMA!!




Minggu Destinasi Siswa UiTM Dengkil (Orientasi)






Karnival Sukan Pusat Asasi (KASPA)

Ada banyak acara sukan yang dipertandingkan antaranya ialah bola jaring, bola tampar, tennis, badminton, bola sepak, futsal, carom, catur dan pingpong. Dan akak hanya volunteering handle Ping Pong dan catur. Sukan yang lain-lain tu SMA yang lain handle. Kitorang bagi tugas. Makanya, dalam blog nie, akak dapat kongsi gambar Ping Pong dan Catur je..hehe




Amboii SMA kantoi selpiaq!!










Masa program, breakfast, lunch and dinner, our food is provided. Makan di Cafe Palma. Bestt jimat duit poket aii hari tu..haha

Kalau ada program, kitorang boleh guna basikal. Seronok dapat pusing-pusing satu UiTM Dengkil. Boleh mintak kat bangunan hep yeee..



Annual Gala Dinner Asasi 2015/2016


Barisan SMA yang menjayakan Annual Dinner Asasi bergambar bersama Pengarah Pusat Asasi dan Para Penasihat SMA di Shah Alam Convention Centre (SACC), Selangor



Makanan pun sedap!! Yummy!!



  


Seingat akak, masa nak handle Annual Dinner, tiap-tiap malam ada meeting sebab nak urus pasal tiket dan kehadiran pelajar...

(Disebalik tabir)
       Tengah adakan ujibakat persembahan untuk Annual Dinner malam tu



Farewell Dinner SMA 2015/2016

Inilah Ketua Pengarah Asasi dan Ketua Penasihat SMA


Ini Barisan Penasihat dan Pensyarah UiTM Dengkil.



Amboii makan kambing golek yeee..





Interesting right? Jadi, adik-adik berminat nak jadi SMA? Apa kriteria dia?

Pertama kenalah mempunyai kredibiliti bersifat tolenrasi, kompetitif, pandai bahagikan masa, bijak berkomunikasi, berani, sukakan cabaran dan yang paling penting pandai sesuaikan diri dengan mudah serta bekerjama dalam kumpulan. Sebab kita bergerak dalam kumpulan dan sentiasa memerlukan antara satu sama lain iaitu saling bantu-membantu.


Untuk menjadi ahli SMA, adik-adik tidak perlu buat terlibat dalam pilihanraya, ada cabutan undian bagai seperti matrikulasi atau di universiti awam lain. Sebab, SMA dipilih bukan semata-mata undian ramai(famous), promote usul atau menifesto yang tindakan tu entah jadi buat ke tidak.




Cara untuk menyertai Sekretiate Mahasiswa Asasi :



  1. Beri perhatian pada pengumuman pengambilan SMA pada tahun semasa.
  2. Dapatkan borang dan isi dengan lengkap. Tuliskan jawatan-jawatan besar yang adik masuk ketika sekolah menengah dahulu dan hantar. Tips, penilaian borang berdasarkan jawatan dan penyertaan aktif ketika di sekolah dulu. 
  3. Semak nama adik apabila keluarnya senarai nama layak ditemuduga. Selalunya, keluar di Facebook group rasmi atau sebaran di whatsapp.
  4. Pergi temuduga dengan pakain casual dan kemas.


Tips Temuduga Sekretiat Mahasiswa Asasi :



  1. Panel temuduga adalah terdiri daripada barisan pensyarah UiTM Dengkil. Jadi, relaks and cool because they are all kind. Ingat! Mereka semua ni menemuduga adik-adik dengan satu je objektif utama iaitu untuk melihat betapa komited dan keazaman adik-adik menjadi SMA. Diorang mencari ahli-ahli SMA generasi baru yang sanggup melakukan kerja, memudahkan urusan sama seperti bekas-bekas senior SMA dahulu. They wanna find someone to do work like old SMA. Senang kata, diorang sebenarnya nak seorang yang dapat menggalas tugas dengan BERTANGGUNGJAWAB 


2` Contoh soalan pertama yang famous ialah " Kenapa awak berminat untuk menyertai SMA?". Tips jawapan ialah, bagitahu jawapan yang menunjukkan kesungguhan dan komited.


Contoh : Saya berminat untuk menyertai SMA kerana sejak di sekolah lagi saya suka menyertai dan menguruskan program-program. Dan saya jenis suka terlibat dalam banyak program. kenal banyak kawan dan suka bergaul dengan orang lain. Kalau diberi peluang, saya akan berusaha bersungguh-sungguh dalam mempastikan tugas yang saya galas tu berjalan dengan lancar.


3. Soalan : Bagaimana cara yang terbaik untuk menyampaikan atau menyebarkan maklumat tentang program yang akan berlangsung kepada 3000 lebih pelajar asasi dalam masa sehari jika program tu berlansung esok?


Jawapan : Selain daripada announcement melalui polis bantuan, seluruh kolej kediaman akan dengar atau menampal poster di lif dan Anjung Dengkil, saya pasti cara terbaik yang dapat dilakukan dengan menyebar melalui whatsapp group ketua class. Bina group untuk semua wakil ketua kelas. Sebarkan dalam tu dan setiap ketua kelas akan menyebarkan kepada group kelas masing-masing.


4. Apa pendapat awak tetang pergaulan antara lelaki dan peremuan ketika handle Annual Gala Dinner? Kerana sebeum nie telah timbul satu isu kepada SMA berikutan cara menguruskan Annual Gala Dinner Asasi?


Jawapan : Pada pendapat saya, tak salah untuk bekerjasama lelaki dan perempuan dalam handle Annual Dinner atau beberapa program yang lain, asalkan masing-masing tahu batas-batas dia dan peranan masing-masing dalam memastikan program tu berjaya. Dalam lumrah kerja, lelaki dan perempuan memerlukan antara satu sama lain untuk menyiapkan kerja dengan jayanya.

Yang penting suara awak jelas dan yakin.

Itu contoh soalan yang tanya masa akak ditemuduga. Dan ofcourse banyak lagi jenis soalan yang lain. Yang kat atas tu hanya perkongsian akak sahaja..


Ingat memegang sesuatu jawatan bukan untuk menunjuk atau berasa hebat berbanding rakan yang lain tetapi ia adalah satu tanggungjawab dan amanah yang lebih besar. Banyak masa dan tenaga terpaksa dikorban semata-mata untuk memastikan sesuatu program berjalan lancar. Hanya orang yang ikhlas sahaja dapat merasa nikmat dan kebahagiaan ini. Stay sincere and humble! Enjoy your hardwork!!


 Jadi, akak doakan adik dapat lakukan yang terbaik dan akhir sekali Goodluck!! Semoga Berjaya!!


Ikhlas from me, Kak Ain Syahirah :D