10 February 2016

Program MyProspect 2.0 di Universiti MalayaAssalammualaikum dan hai semua peepss..


As a students of foundation science in UiTM Dengkil, my life is so busy with tutorial, quiz, assignments and others. Yet, I am still involved in this such program. Hey Ain!! Sempat lagi kau curi masa terlibat dalam program macam ni hah??!!!! Hahahaha..lols thats me. Suka sangat libatkan diri.

Jadi, kali nie one of the best program yang Aii pergi ialah My Prospect 2.0 di Universiti Malaya. Program ni lebih kepada memberi pendedahan kepada palajar-pelajar asasi dan matrikulasi tentang kerjaya yang akan mereka ceburi. Same as me since aku tak tahu degree nanti nak ambik apa. Jadi, aku gagahkan diri join this program. Perghh GAGAHKAN diri kau. But It turns into WONDERFUL EXPERIENCE. Tapi, tujuan utama aku adalah untuk jejakkan KAKI ke UM..ececehhh.. dah kenapa kau Caps Lock 'kaki' tu pulak. Entahlah. Biar nampak semangat sikit orang tua-tua kata..kehkehkeh..memandai je tau.


Program ni dua hari satu malam dan menginap di Kolej Kediaman 4, Universiti Malaya. From 30 till 31 hb January 2015. Talk nie buat di Fakulti Seni Bina Universiti Malaya. Bangunan Fakulti Seni Bina memang pergghh besar dan cantik gah kat UM nie. Salute!


Sepanjang program ni berlangsung banyak booth yang dibuka seperti booth IPT UKM, UMS, UNIMAS, UTM pastu booth biasiswa Bank Rakyat, PTPTN, UTP. Booth jualan pun ada. Macam biasa kerja aku pergi booth ke booth kutip flyers dan booklet diorang...kehkehkeh..bila balik penuh beg-beg flyers kat tangan..Terhegeh-hegeh naik bas UiTM.Selain daripada Career Talk dan Moivation Talk, program ni lebih tumpu kepada The Apprentice, Its mean apa-apa kerjaya yang kau ceburi nanti pastikan jadikan ia satu perniagaan kerana 90 peratus rezeki datang daripada perniagaan. Contoh, kalau jadi doktor nanti buka lah hospital or klinik sendiri. Kalau jadi guru bukak kelas tuisyen, kalau jadi achitechure bukak syarikat sendiri. Sebab kenapa? Sebab ekonomi kita sekarang nie dipegang oleh orang bukan Islam. Orang Yahudi. Tugas kita sebagai Orang Islam bukan sahaja berdakwah, tarbiah or Halaqah ,kita jugak kena pegang ekonomi sebab ia Fardhu Kifayah. Sampai bila ekonomi kita nak kena tindas? Aku tertarik satu ungkapan daripada panel undangan :

" Kita kena menguasai dunia di tangan kita tapi bukan di hati. "

"Kita sebenarnya ditegah dipegang oleh orang lain."


"Kita kena berniaga tak kisahlah dimana posisi kita"

"Berniaga untuk ummah, keuntungan diberikan kepada yang memerlukan "Lepas tu kitorang dibahagikan kumpulan duduk dalam kumpulan masing-masing. Satu kumpulan sebagai sebuah company perlu melantik CEO, Chief Marketing, Chief Financial dan Chief Management dan ahli masing2 dibawah ketua chief. Dan aku dilantik Chief Marketing. Eh.eh. Kita tak pandai lah marketing pasarkan produk nie.Tapi, alhamdullilah I have do the best for my job, cari pemasaran yang strategik untuk pasarkan produk dan siapkan Slides. Dalam kumpulan, kitorang kena buat kajian tentang produk yang kitorang wakilkan. For us, kitorang wakilkan Company Youth Challenge yang mana mengeluarkan produk T-Shirt Muslimah Perempuan dan Lelaki. Then, selepas saringan pertama kitorang berjaya masuk Board Rooms. Board Rooms ni ialah bilik pembentangan slides dan kitorang kena bentang hasil kajian kitorang dengan 3 panel juri yang terdiri daripada Ketua Usahawan Bangi, CEO Deen Trends dan CEO syarikat mana entah. aku lupa...kahkahkah.. But dalam Board Rooms tu, hanya CEO je bentang slides. Aku, Chief2 dan anak2 buah yang lain cuma dapat bagi sokongan je kat tempat duduk penonton. GOOD LUCK, OUR CEO!! Tu je mampu kitorang buat kat CEO kita..hahahaha..
-You Choose What You Wear-
Our trademarks since kitorang mewakili company T-shirt Youth Challenge.
Ahli kumpulan aku kebanyakannya terdiri daripada asasi UIA Gambang dan Petaling Jaya. From Asper pun ada. Asper for Asasi UPM. Muka berdebar tunggu turn dalam Board Rooms. Good luck, CEO!!
Those yang jalankan program nie ialah Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaya dan akhawat or fasilitator sukarelawan dari Universiti yang berbeza seperti UPM, UKM, UNITEN,UIA, UMS,UNIMAS dan banyak lagi lah.
                                                       Our Products

Selepas tu sementara tunggu keputusan whos the Winner for The Board Room, kitorang disambung lagi pasal Career Talk. Doctor career lah, engineer, lawyer, Culinary, Architecture, Accounting, Insurance, and others careers.


Lepas tu, jeng jeng jeng. Pemenangnyaaa ialah Kumpulan lain..kahkahkah..sedih kot time nie T^T. Takpalah. I guess company minuman blended yang menang . Nama apa entah company tu aku lupa..kehkehkeh..Masa majlis penutup tu tak silap Ahli Parlimen, YB Datuk Hjh Rohani Haji abd.Karim datang rasmikan.


Last but not least, Here's The Video about This Program MyProspect 2.0
Most of the picture and video credit to FB Malaysian MyProspect 2.0WAJAH-WAJAH BAKAL PROFESSOR DAN PEMIMPIN NEGARA - HANYA DI MYPROSPEC 2.0, LANGSUNG DARI UNIVERSITI MALAYA smile emoticon
===============
Slot 1 : Career Talk
===============
Alhamdulillah, perkongsian yang sangat bermanfaat dan mengujakan para peserta untuk permulaan slot di hari pertama MYP 2.0 !
Hasil perkongsian dari 3 orang speakers utama ini membuka lebih luas minda peserta dan mendedahkan lagi mengenai peluang kerjaya serta mengenal pasti minat & tujuan sebenar dalam pemilihan kerjaya kelak .
‪#‎fuhhMYP‬ tak sangka , para peserta MYP 2.0 hebat-hebat belaka !
===============
Slot 2 : The Apprentice!
===============
**saksikan video sedutan slot utama ini di FB Page Malaysian Professional Prospect Convention - MyProspec wink emoticon
Slot inovasi dalam The Apprentice bukan sahaja bertujuan untuk mencungkil bakat dan potensi para peserta, malah meningkatkan lagi tahap keyakinan diri dan pemikiran kritis dalam menyelesaikan sesuatu masalah sehingga memperolehi solusi yang tepat dan lebih mantap .
Hanya di MYP 2.0 !
#fuhhMYP para peserta kali ini sangat futuristik, berfikiran matang dan kreatif ! Bakal professor dan pemimpin negara kita suatu hari nanti ni, ameen inshaAllah !
==============
Slot 3 : Begin with The End in Mind
==============
**Nantikan update seterusnya. Hanya di MYP 2.0 !

No comments:

Post a Comment

Thank you for leaving a comment.