15 November 2016

Laluan Menjadi Doktor Pakar


Hasil carian imej


>> khas untuk student MEDIC
Yang masih ragu2 dan tak pasti dengan life korang akan datang nt ๐Ÿ˜„
>5 tahun pertama -> student la
>2 tahun berikut -> housmenship
> tahun berikutnya
>>>stay goverment :
==
1. keje di hospital (ikut department mana korang minat atau dipaksa sb taknak kena hantar kawasam pedalaman )
2. Keje di KK (klinik kesihatan)
3. Keje di Pejabat kesihatan
4. Keje di hospital sambil sambung belajar ( isu kat sini kena tunggu giliran dan kena ada pengalaman dalam bidang tertentu sblm boleh sambung dlm bidang yg korang nak. ) --> ada cara nak cepatkam proses ni ๐Ÿ˜๐Ÿ˜
Bosan keje gov?
Resign dan decide nak buat apa
1) buka klinik
2) join klinik sbgai GP
3) JOIN universiti n sambung belajar
( cara paling cepat untuk sambung kepakaran dan lepas dapat tu boleh pergi private cepat2 )
Sebelum join universiti kena decide nak buat klinikal atau non klinikal
Cth klinikal
Non surgical based
- internal medcine (pakar perubatan)
- psychiatric (pakar sakit mental)
- paediatric (pakar kanak2)
- pathology (pakar err..๐Ÿ˜…)
- radiology (pakar.. ๐Ÿ˜…)
Surgical based
- general surgery ( pakar bedah )
- neurosurgeon ( pakar bedah saraf)
- ophthalmology (pakar bedah mata)
- ENT surgeon (pakar bedah telinga hidung dan tekak)
- orthopaedic ( pakar bedah tulang)
- obstetric & gynaecology ( pakar sakit puan)
Cth Non klinikal
- physiology
- anatomy
- parasitology
- microbiology
- imunology
- biochemis
- ....
Cukup la dulu kot

Credit to : Azril Shareez

No comments: