10 February 2016

Mesyuarat Agung Tahunan Pembina Cawangan Bangi







Assalammualaikum, semuaa


Kan aku dah kata aku nie jenis suka libatkan diri dalam program entah pape nie. hah. Tak baik. Tak baik cakap program nie entah pape. Takdalah. Nie bukan lah program kem or kursus or some kinds like that. Ini ialah Mesyuarat Agung Tahunan PEMBINA. Kenal PEMBINA? PEMBINA tu apa ? PEMBINA nie ialah singkatan bagi Persatuan Belia Islam Nasional. Persatuan nie berdaftar di bawah Kementerian Belia dan Sukan. Dan juga adalah Badan NGO Malaysia.



Kebanyakkan PEMBINA nie ada di setiap IPTA dan IPTS di Malaysia. Jadi, kalau korang berjaya masuk U dan hilang arah. I mean lost in the 'culture shock' or 'homesick' sangatlah digalakkan masuk PEMBINA. Apa yang istimewanya PEMBINA nie dengan persatuan lain ialah ia mensasarkan golongan Mahasiswa sahaja. This Persatuan are made special for Belia Mahasiswa ONLY. Tak kisahlah korang nie mahasiswa U mana pun, kolej swasta mana pun asalkan korang mahasiswa and yet korang boleh jadi one of the part of this PEMBINA.



PEMBINA nie pulak terbahagi kepada Pakej Rekreasi, Pakej Kepimpinan, Pakej Tarbiyah dan Pakej Bakti. Dalam sebulan, macam-macam program yang diadakan.





Dalam situasi aku, I am really in the 'culture shock' and 'homesick' situation. Jujur. Sem 1 aku just always teringat kat rumah, kawan2 dulu and my study pun masuk tak masuk. sedih woooo kisah aku..Then, sem 2 nie macam A New Chapter to me. Bright New Chapter!! PEMBINA changes me 360 darjah to a new ME.

Selepas masuk PEMBINA, I meet new people which is their minds are same to me. Their dream and ambitious are the same. At least I had friends sehati sejiwa lillahi taala. Setiap minggu, kitorang ada usrah dibimbing oleh kak-kak PEMBINA.


Sehingga lah suatu hari kak Aisyah ask our group usrah sapa nak hadiri Mesuarat Agung Tahunan PEMBINA Bangi ?? Im just like "Kita nak.". Pastu, aku ajaklah sarah turut serta. Dalam Mesyuarat nie, aku dapat pengalaman how its like sesebuah organisasi bermesyuarat untuk memilih calon Ahli Jawatankuasa yang akan bertanggungjawab dalam menguruskan hal-ehwal PEMBINA bagi Cawangan Bangi.

Mesyuarat nie diadakan di Auditorium MyGenom, Institut Genom Malaysia. Best. Aku dapat jalan-jalan dan kenal Institus Genom Malaysia. Genom ni adalah Penyelidikan terhadap DNA or bioteknologi.





Sesampai kat Institut Genom Malaysia, kitorang kena daftar dulu.





Kemudian, ucapan daripada Presiden PEMBINA Bangi.

"Saya menyeru kepada semua mahasiswa khususnya ahli PEMBINA, agar menanam sebuah impian yang besar, bukan sekadar berjaya dalam akademik dan kerjaya, malah lebih cemerlang dalam Dakwah itu sendiri"

Muhammad Noorazlan Abd Azis
Pengerusi PEMBINA Bangi

Ucapan Perasmian Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-6 PEMBINA Bangi
#MATC6




Sesi Pengundian Calon Ahli Kabinet PEMBINA baru.






Then, selepas siap semua pengundian. Dia pun announce Ahli Kabinet baru PEMBINA Bangi.Aku time nie kagum kot tengok cara diorang bermesyuarat after kabinet baru terbina. Ada buka soalan sesi soal jawab kepada semua Ahli Pembina terhadap semua hal, ada permasalahan ke tak.



Penyampaian hadiah dan anugerah kepada Gerak Jaya PEMBINA IPTA.


Tahniah kepada JawatanKuasa Cawangan Bangi Sesi 2016 - 2018 !
Pengerusi : Muhammad Noorazlan bin Abd Azis
Timbalan Pengerusi : Mohamad Fathil Aqil bin Abdullah
Ketua Beliawanis : Siti Nor Mariam Said Abdul Malek Shah
Setiausaha : Syafiah Mohammad
Bendahari : Umi Fauziah Md Jamal
Ahli Jawatankuasa 1 : Mohd Zul Fahmi b Md Bahrudin
Ahli Jawatankuasa 2 : Muhammad Shuib b Nusurudin
Ahli Jawatankuasa 3 : Muhammad Hanafi Bin Md Muidnudin
Ahli Jawatankuasa 4 : Mohamad Ad bin Satiman
Ahli Jawatankuasa 5 : Sayang Syamira bt Sobri
Ahli Jawatankuasa 6 : Nor Annasehah bt Mohamed Sahid
Ahli Jawatankuasa 7 : Nursaidatulakmal bt Mohamad Puaad.
Semoga amanah yang diberi dapat dipikul dengan sebaiknya.


Can you find me?



“Mahasiswa bukan sekadar menuntut ilmu di IPT, tetapi tanggungjawabnya adalah lebih besar daripada itu. Mahasiswa perlulah memacu arus globalisasi dengan membuat perubahan kepada generasi muda agar mereka dapat mengikut acuan islamisasi,” ujar saudara Azlan Wildan selaku Tuan Pengerusi PEMBINA Bangi.




And most of them adalah Mahasiswa PHD dan Master. Sedang melanjutkan study in PHD dan Master. Eventough they're really busy in making thesis for their PHD in UKM or USM, they still willing to contribute their energy and time for ummah. I really impressed them. Salute!


Behind the scene , aku kat belakang kuat nahh berselfie :






Last but not least, Thank You So Much kak-kak PEMBINA yang bawak kitorang ke sini. Alhamdulillah bertambah pengalaman, ilmu dan iman serta bertambah ukhwah.




Kak-kak PEMBINA semua duduk, kitorang berdiri. Thanks semua for this day!! Much Love <3





Most of the picture credit to : FB PEMBINA BANGI

Sumber : LAMAN WEB PEMBINA



4 comments:

kusyi said...

yay. ahlan ain. :) usrah pembina ukm ke? ada jodoh kita ketemu ye. inshaAllah.

Anis Diyana said...

wowww banyaknya Ain join program.Baguslah kat u ada program macam ni.Ain nampak berkaliber dalam gambar tuh hahah

barracuda holiday said...

Hai! Berminat ke Pulau Perhentian dengan harga murah? Hubungi kami segera untuk pakej terbaru 2016. Anda pasti tak rugi!

edda(",) said...

bagus2.. keep it up