09 November 2015

Pusat Asasi UiTM Dengkil, Selangor



Assalammualaikum,



Post kali nie ringkas dan bermutu. ececeh..bermutu bak hang. For the next sem 2 batch 2015/16, siswa siswi asasi tak kira lah asasi sains ke, engineer ke, tesl or law semua akan ditempatkan di sini, di UiTM Dengkil. UiTM Dengkil akan jadi Pusat Asasi UiTM, semua budak-budak yang next batch yang akan ambil foundation or asasi, all of them akan ditempatkan kat sini. Dah tak tumpang Uitm kak dan abang senior dah. Dah tak kacau diorang sambung degree dan diploma. Jadi, dengan tertubuhnya UiTM Dengkil secara rasminya budak asasi seluruh negara dikumpulkan di tempat sendiri, Uitm Dengkil. *Tepuk tangan. We should proud to had our own Uitm kan dak-dak asasi?


Jadi, sebelum berfungsinya UitM Dengkil pada bulan Disember ni, kami Sekretiat Mahasiswa Asasi a.k.a SMA berpeluang untuk jejakkan kaki di Uitm Dengkil nie untuk melihat perkembangan Uitm ni sendiri. Adakah kelengkapan dah siap ke belum? luas dewan macam mana? Library besar ke tak? Dewan makan sempurna ke tak? Rumah kediaman atau bilik besar dan luas ke tak? Hah. benda tu lah yang kami kena survey dan maklumkan kepada anda semua dak-dak asasi. So lets begin.






Tempat pertama kami survey sesudah sampai ke sini ialah Dewan makan atau cafeteria. Dewan makan ni luas sangat tapi terbuka. Its mean kau boleh tengok rumput-rumput kat luar dan pokok-pokok. Dah tak tertutup makan kkpr dah eh. Meja dan kerusi berlambak. kalau dulu kat kkpr dan kkpa mesti tak cukup kerusi nak makan dan study sampai curi guna kerusi tv yg panjang tu kan. desperate sangat. mengaku.  macam lah kita tak tahu..hahaha.






Pastu, kitorang dibawa pula tengok Dewan Kuliah. Masyaallah, dewan kuliah dia design tip top dan besar.Boleh memuatkan 300 orang dalam satu masa. Kelas tutorial okey dan cun. Takda beza pun masa kat Fsk 1.5. Then, kitorang pergi studio. Cantik studio tu, ada cermin dan bilik radio for bunyi. Studio ni untuk kegunaan siswa siswi asasi tesl for their drama permentasan.


Next, pergi melawat Lab bio, physics, and chemist. Walaupun tak sebesar lab di palam. Its okay. Yang penting kelengkapan dia cukup. Luas dia separuh dari lab kat palam..huhuhu..Ulang alik ulang alik, kita pi singgah pejabat polis bantuan. Tengok dari luar je pejabat tu. Seterusnya pergi melawat pusat unit kesihatan. Unit kesihatan nie dekat je dengan kolej kediaman Dhahlia (perempuan). Macam biasa takde beza pun dengan kat palam cuma dari segi keluasan je... huhu..


Alang-alang dekat, terus lawat kolej kediaman rumah perempuan. I bet semua tahu yang meja study kat luar ruang tamu. Bilik just untuk tidur. Jujur pendapat aku sendiri, aku lebih suka meja kat luar sebab dah tak risau ganggu roomate korang nak tidur. Masa kat palam dulu aku selalu rasa bersalah bukak lampu dalam pukul 2pagi camtu nak study. Kadang-kadang aku study sampai pukul 3pagi dan tertidur kat meja. Lampu terbukak sampai pukul 6pagi. Almost banyak kali. Roomate pulak tak pernah kata "jangan study lewat". Never. She never say that. Cuma dia kata "Lepas study jgn lupa tutup lampu".  Kesian roomates yg nak tidur lena atas katil. Dan tandas tak perlu risau sbb tandas still lagi dalam rumah. Yeyyhhh..Ada balkonii boleh jenguk bawah tengok permandangan. Setiap blok kediaman ada washing machine dan bilik belajar kat tingkat ground. Part bilik belajar nie best. Ada sofa lembut, banyak meja study. Maybe ada tv kot nanti.



Last but not least, Librarrryy. Walaupun tak se gah Ptar palam. Aku sangat suka Ptar Dengkil nie. Nama library kat sini pun still guna nama Ptar atau nama penuh dia ialah  Perpustakaan Tun Abdul Razak. Ptar Dengkil ni ada tiga tingkat.Rasanya nak masuk sini tak boleh bawak beg. Kena bagi kat librarian or simpan dalam loker. Loker kat sini memang banyak. Yang best sekali pasal Ptar ni dia ada twenty-four hour room. 24 jam korang boleh study kat sini tak payah masuk bilik. Tapi, aku takut kalau ada kejadian tetiba tinggal kita berdua dgn pelajar hujung sana. dia datang dekat duduk sebelah kita konon nak study sama2. Tetiba pensel kita terjatuh. Nak ambil eh tetiba kawan nie takda kaki. wuuu serammm doo...hakhakhak..nauzubillahhh.. Ptar ni menghadap padang bola sepak. Dari ptar ni jugak boleh nampak kolej kediaman Tualang (Lelaki). Padang tennis berada di kawasan kolej kediaman Dhahlia. Surau? Ada depan Bangunan






-Oh pasal gambar kat atas ni dah tersebar rumours betapa cantiknya dewan makan ni. Yes! I totally admit it. Its really beatiful dan terasa makan kat restaurant mewah. Dibekalkan econ. Memang syok duk kat sini. Tapi bad news, ni ialah cafeteria Staff maksudnya cafeteria pensyarah-pensyarah.



Thats all. Sampai sini saja post kalo nie. Kalau ada soalan pasal UitM Dengkil ni, boleh tanya di ruangan komen kat bawah. Insyaallah, kalau boleh jawab saya jawab. okey see you guys di Uitm Dengkil..:-)


P/S: ringkas lah sangaaattt kannnnn. gambar? lain kali yee


Other Post You May Interested  : Classmate F6 UiTM Dengkil
                                                     Sekretiat Mahasiswa Asasi UiTM Dengkil



23 comments:

Anis Diyana said...

kenapa gambar blur huhu nanti updatelah lagi gambar2 kat uitm baru tu.Ain tengah cuti lagi ke sekarang ni?

azrul hisyam said...

Wahhh mcm best je haha . Goodluck at dengkil and your first sem result huhu

Ain Syahirah said...

Kita update guna tepon...sobs..sobs..sbb tu banyak typo dan gambr jadi mcm tu...huhuhu..okay nanti nak edit balik post nie..haah. tgh cuti lg...

Ain Syahirah said...

you too..goodluck on your first sem result..:D

Aida Adriana Abdul Halim said...

All the best for sem 2. Btw, sy pun wrga asasi dengkil. Hehehe.

selatmerah said...

Salam :) rimba,benua dan dunia
Dari perindu buat dirindu,

Jiwa dilazim dengan zikir-lantas fikir bergema akhir.

Menyambut salam empuNya Salam-Salam disambut empuNya Alam.

Rindu dihati memujuk diri-Diri rebah sujud Ilahi.

Rasa hidup beramal redup-Lantas rancak munajat hidup.

selatmerah said...

untung semua pelaajr UITM asasi sipusatkan-bercabanglah ilmu dengan membumikan diri.Salam :) rimba,benua dan dunia

Nur Ome said...


As salam dik. Mohon maaf ye mencelah di blog ini. Akak ada jual tudung cantik2 dan harganya amat murah dan sasaran adalah untuk student. Kalau adik berminat nak dapatkan just PM akak, then akak akan bawa sampel tudung ke sana. So boleh pilih2. Boleh lihat di page FB 'spiceup wardrobe'. Jangan lupa ajak kawan ramai2 ye..

wahieda hashim said...

As salam adik Ain Syahirah :)

Jom ajak kawan2 like FB Vii Narza Stokis Putrajaya dan IG viinarza_putrajaya k..Bnyk shawl dgn instant vii.narza yg cantik2 dgn harge sgt affordable. Tq Adik ;)

Safi syukri said...

so..if me batch 98 means spm 2015 ..klau mohon asasi sains hayt uitm.. mmg msok uitm dengkil la ye?

Syud Ziera said...

Ada wifi tak?

Anis Asyikin said...

saya nk tanya,kampus uitm dengkil ni students boleh drive(bwk masuk kereta) tak? sbb setahu saya kalau di shah alam mmg tak boleh kan..

Afiffuddin Suhaimi said...

Sma spotted! Ahahahahah apa2 pun kenangan di Kampus Dengkil sentiasa mengusik jiwa :')

Salam,
Engineering T1

ummi sumaiya said...

Yup. Nak keluar result dah esok. Dub dab..dub dab.. Lol 😹😹

nurul syamimi said...

Assalamualaikum sis amik course ape kat uitm dengkil
Sye insyaallah ke uitm dengkil atas course asasi sains

nurul syamimi said...

Assalamualaikum sis amik course ape kat uitm dengkil
Sye insyaallah ke uitm dengkil atas course asasi sains

fafa said...

Assalamualaikum..boleh sis kongsikan cara pengajaran n pembelajaran bagi asasi sains??..terima kasih..sebarang kesulitan amat dikesali...

Unknown said...

Satu bilik bpe orng?

fafa said...

Assalamualaikum...boleh saya tahu cara pengajaran dan pembelajaran di sini...sebab daripada komen yang saya dengar agar kurang menyenangkan...lebih2 lagi tentang senior asasi sains kata di sini kami tidak faham apa2 yang kami belajar...minta pencerahan..terima kasih..

annis said...

Uitm xde sains hayat...asasi sains ada..hehe..betol akan ke uitm dengkil

annis said...

Tp bukan sains shj..malah sume course foundation uitm..asasi sains,kejuruteraan,tesl n law

Unknown said...

Assalam..
Ada xgambar dan komen sikit pasal unti kesihatan dengkil tu..nak sgt tgk gambar dia

Pokcik Zam said...

Assalam..tumpang iklan skit. Bagi ibu bapa yg nk hantar anak ke uitm dengkil...blh la menginap di Hotel Sepang di Cyber Valley, Dengkil.5 minit aje dari kampus. Hotel bajet yg baru diambil alih oleh pengusaha Bumiputera Islam bermula 1/8/2016. Pengusaha, En.Nizam adalah bekas ITM Phg, Dip Public Admin, Bachelor Corporate Admin, Uitm Shah Alam. Sama2 bantu usaha fardu kifayah org Islam. boleh book di agoda (hotel budget sepang/hotel sepang) @ call 0387686088/0192699571.Terima kasih