08 February 2013

Perkenalkan Windows 8!





Assalammualaikum, semua!

Hari ini, Ain nak kongsi dengan korang tentang Windows 8 yang Baru! Kenapa Ain nak kongsi tentang ni? Bukan apa, Ain cuma takut korang jadi macam Ain. Ain ingat lagi, first time guna Windows 8 ni, Ain cubalah klik situ, klik sini, klik atas , survey windows 8 ni satu persatu sampailah Ain bosan. Masa nak turn off laptop tu lah jadi masalahnya. Dalam hati "Oh, no! Nak tutup laptop ni macam mana? Mana button shut down?" Pening jugaklah cari button Shutdown tu. last sekali terpaksa tanya my daddy. Walaupun, korang belum guna lagi Windows 8, it's important to know sebab senanglah nak guna nanti. Ni tak, jadi macam Ain. Jadi, jom start! Eh, macam tutorial pulak!





1) Selepas kita Turn On laptop, first sekali dia muncul bukan Desktop, tapi Start. Dalam Windows 8 ni, Start dia bukan lagi Colum Bar tapi dah jadi Skrin Penuh tau! Jadi, dalam Start tu ada Dekstop. Jadi, kita nak pergi desktop dan tekan icon dekstop tu.




2) Dalam Windows 8 ni, dia main guna bucu tau! Kita kena halakan cursor pada 4 bucu. Screen kita segi empat, jadi maksudnya ada 4 buculah kan? 2 bucu sebelah kanan sama fungsi iaitu, keluar colum yang menyimpan Search, Share, Start, Device dan Setting.


 3) Bagi, bucu no.2 tu pulak ialah kalau kita halakan di desktop akan keluar Start. Step seterusnya, contoh kita bukak Lagu.


4) Buka lagu> Tekan kanan pada mouse supaya dapat tekan reply, stop dan play lagu tu > Halakan pada bucu no.1 untuk kembali ke desktop> Jika nak padam, kita perlu keluarkan bar hitam tu. Tekan kanan pada mouse di icon music tu. Akhir sekali, tekan close.

 # Nak buka Bar hitam tu memang susah. But, kalau dah biasa dan practise , senang je nak bukak. Macam Ain. **Ceewwahhh! Dah start perasan dah.

Akhir sekali. Step nak Turn Off Laptop pulak!



 5) Halakan pada bucu no. 3 atau no.4> Ia akan keluar bar hitam>  Tekan Setting.> Tekan Power>Akhir sekali tekan Shut Down.

Done! Laptop kita dah boleh Turn Off!! Harap Post ini dapat memberi korang gambaran dan sedikit ilmu pasal Windows 8 ni walaupun hanya sikit je masuk dalam otak kan? hahaha .# I know it!

Kbai!

Tekan sini untuk Dapatkan Kerja --> Jom dapat kerja!



P/S : 15 Februari ni hari lahir Ain..muehehehe <---sempat lagi promote birthday!



1 comment:

Aiena™ said...
This comment has been removed by a blog administrator.