03 January 2013

Tutorial : Buat Comment visible or Pending Comments






Assalammualaikum, semua.

Apa itu pending comments? Pending Comment ialah dimana Komen yang pengomen tulis akan visible dulu iaitu tidak muncul sehingga The Owner Blog publish komen itu. Pending Comment adalah penting kepada blogger yang famous dan selalu mendapat komen dalam satu hari. Kita mungkin tak sempat untuk baca komen jika terdapat banyak komen dalam satu hari dan kita juga tak tahu yang mana komen terbaru dan yang lama. Oleh itu, dengan Pending Comment, kita dapat baca komen yang terbaru dan tidak konfius. Selepas baca, kita perlu publish Komen tersebut.

Dah faham? Kalau dah faham jom mula!


1) Dashboard > Settings > Posts and Comments

2) Seterusnya, tengok gambar kat bawah ni :



Yang embedded tu tukar ke Popup Windows
Yang Comment Moderation tu tick di Always
Yang Show Word verification tu tukar ke NO
Yang Show Backlinks tu tukar Hide

Akhir sekali, klik Save Settings dan Siap!!

Dan jika korang pergi Dashboard, bila ada Komen terbaru ia kan nampak macam ni :




Komen jika menjadi ye..:D


No comments: