03 January 2013

Tutorial : Buang Subcribe to Posts Atom



Hai, Assalammualaikum..

Kenapa perlu buang 'Subscribe to : Posts Atom'? Sebab ia tidak berguna dan bagi blog kita tak serabut dengan benda tu. Apa itu 'Subcribe to: Posts Atom'? Tengok sini :



Dah tahu apa itu 'Subscribe to : Posts Atom'? Kalau dah jom kita mulakan Tutorial kita.


1) Mula-mula, pergi Dashboard > Template > Edit Html

2) Tick pada Expand Widget Template.

3) Tekan Ctrl + F dan cari kod ini : <b:include data='feedLinks' name='feedLinksBody'/>

4) Kalau dah jumpa, sila delete kod <b:include data='feedLinks' name='feedLinksBody'/>
     Tak faham? Tengok gambar ni :





Selepas preview, Save template dan Siap! Cuba pergi blog dan tengok 'Subcribe to : Posts Atom' ada lagi ke tak? Kalau dah takda, jangan lupa lompat-lompat macam kanggaroo ye..hahaha

Kalau ada masalah, sila tanya saya ye..Kbai :D
















2 comments:

Khadijah Firdaus said...

kenapa perlu delete post atom?
apa baik buruk dari segi teknikal..
sebelum ni akak ada buang, lepas banyak kali ngedjas template, skang tak buang.
neskopi

Ain Syahirah said...

Entah. Ain pun tak tahu dari segi teknikal tapi yang pasti kalau buang benda tu blog kita akan nampak lebih kemas sikit..sikit je kemas tak banyak...haha..;D