20 December 2011

Tutorial: shadow border melengkung

Assalammualaikum, readers..


Korang nampak tak shadow dalam gambar kat atas tu.. Sekarang, Ain nak ajar buat shadow tu lah... Jom start!!!!

1) Dashboard> Design> Edit Html> Tick Expand Widget Templates
2) Cari code ini .content-inner { menggunakan CTRL+F...Kalau tak jumpa, cuba cari code nie pulak: #content-wrapper {


3) Copy dan Paste code nie di bawah code yang korang cari tadi..:



-moz-box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
-webkit-box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
box-shadow: 0 0 4px 4px #000000;


Hijau: Ketebalan shadow
biru: Warna Shadow.. kalau nak cari code, cari kat sini> clickhere

Credits: Amalina

Tutorial: border melengkung keliling Post

Assalammualaikum, readers..

Untuk membuat border melengkung sekeliling body blog korang macam gambar kat bawah nie, ikut step yang Ain tunjukkan kat bawah ye.....:



1)Click here--------->link
2) Dashboard> Design> Edit HTML
3) Cari code #content-wrapper { menggunakan CTRL+F
4) Kalau dah jumpa, Copy dan paste code nie di bawah code #content-wrapper {  :



-moz-border-radius-topleft: 20px;-moz-border-radius-bottomright: 20px;
-moz-border-radius-topright: 20px;
-moz-border-radius-bottomleft: 20px;
-webkit-border-top-left-radius: 20px;
-webkit-border-top-right-radius: 20px;
-webkit-border-bottom-left-radius: 20px;
-webkit-border-bottom-right-radius: 20px;
-top-right-radius: 20px;
border-top-left-radius: 20px;
border-top-right-radius: 20px;
border-bottom-left-radius: 20px;
border-bottom-right-radius: 20px;


5) Preview and save..

~Tutorial: shadow border melengkung

My Doodle..


Ini doodle pertama Ain yang Ain buat menggunakan Photoshop.. Tapi, Ain terlupa nak buat kaki dia. Masa upload baru Ain perasan.. hihihi.. Kalau korang nak, ambil je.. Ain bagi.. Tak payah credit pun tak apa.. Ain benarkan korang curi doodle Ain nie..hihihi..Kat bawah nie, Ain bagi yang kosong.. Jadi korang bolehlah warna ikut warna yang korang suka..:



Tekan 'right click'. Then tekan 'save image as...'







17 December 2011

Tutorial: Suggested box (Link Within)

Assalammualaikum, readers.


Suggested box itu apa? Tengok gambar kat bawah nie:




Jom start.


1)Click here--------->link
2)Pergi this websites--->click here
3)Tengok step gambar kat bawah nie ye....:




Link yang Ain bagi akan keluar website macam nie.


Isi maklumat yang dia nak. Lepastu, click Get Widget


Then,korang click Install Widget..


   Lepastu, ia akan keluar macam nie.. Korang clicklah Add Widget.



Then, korang alihkan kotak kat bawah post macam gambar atas nie


4) Preview and save...Siap!!