09 November 2011

Tutorial : Ubah size body untuk masukkan header dalam blogskin.

  PERHATIAN!  Code Tuto ini hanya ada pada Blogskin yang dibuat oleh Mocha. Seperti : Bows Ribbon And Blood, Exclusive, C'est A La Mode, And The Grey Bunny Hopes Away, Synchronized, darling and etc For more information. go to Moch Blogskin > http://www.blogskins.com/me/teacakehouse


Assalammualaikum, readers.

         Korang sihat? Sekarang Ain suka lawat blog orang. Suka baca post diorang pasal kehidupan seharian diorang. Mungkin, awak salah satu blog yang saya dah lawat. Berkemungkinan...Dalam banyak-banyak blog, Ain pun nampaklah dua tiga blog yang guna blogskin yang sama dengan Ain. Tapi, tak letak header. Mungkin, diorang tak tahu nak letak ataupun dah letak tapi header tu berada di belakang Post Body. Jadi, kali nie.. Ain nak ajar tentang nie..Blogskin lain pun ada juga masalah macam nie.

Contoh masalah :




Cara untuk editnya ialah :

1. Dashboard> Templat > cari code guna Ctrl+F :  #main {

2 Tengok bawah code tu ada code macam nie : 

#main {
position: absolute;
left: 300px;
top: 30px;width: 650px;
background-color:#ffffff;
padding: 0 10px 0 10px;
border-top: #E5E5E5 1px dotted;
border-bottom: #E5E5E5 1px dotted;
border-left: #E5E5E5 1px dotted;
border-right: #E5E5E5 1px dotted;
}


      Korang ubah kat warna biru tu, lama-lama korang akan pandai dengan code nie. Kalau ada masalah lain, korang boleh ubah kat WIDTH @ LEFT

Contoh yang Ain punya :



#main {
position: absolute;
top: 400px;left: 330px;
width: 650px;
background-color: #ffffff;
 -moz-border-radius: 10px 10px 10px;
 -webkit-border-radius: 10px 10px 10px;
padding: 10 10px 10 10px;
box-shadow: 0px 0px 12px #eeeeee;
}


Korang boleh jugak edit sidebar dia. Cari code : #sidebar {
Selalunya ada dekat-dekat atas code : #main {


Sama juga, ubah dekat Top  Selalunya 330. Korang ubah mengikut tinggi header korang.

3. Preview dulu dan save ! Finish!!!!!!

2 comments:

Yaya Simpson said...

x jumpa code-give up-

Nurain Syahirah said...

kesiannya...bagi code blogskin awak kat saya..
blogskin yg awak pakai tu tajuk apa?
kindly contact me at :
http://www.facebook.com/nurain.syahirah.ismail