09 November 2011

Tutorial : Letak Facebook Like Button untuk blogskin

Assalammualaikum, readers.

Ain tengok ramai dah guna blogskin. Tapi, diorang tak letak FB button. Ain pun sama. Ain tak letak sebab malas. Meh, Ain ajar cara letak FB button dalam blogskin. Sebelum tu, Ain nak creditkan Tuto ni pada Faqihah Husni. Jom Start!!!!!!

1.Click here--------->link

2. Korang pergi Dashboard > Templat

3. Korang cari code nie menggunakan Ctrl+F : <$BlogItemBody$>

4. Kemudian, korang copy code nie pulak :


<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<$BlogItemPermalinkURL$>" scrolling="no" frameborder="0" style="height: 62px; width: 100%" allowTransparency="true"></iframe>


5. Paste code atas nie di bawah code <$BlogItemBody$> untuk FB like button tu di bawah Post. Dan paste kat atas code <$BlogItemBody$> untuk letak FB like button tu di atas Post.

6.  Tekan Save dan........Siap! Senangkan?

7. Oh! Ya. Sebelum tu jangan lupa Preview dulu ye...

5 comments:

Eric said...

terima kasih kerana telah mengingatkan kembali kepada saya camane nak wat bende nih

Nurain Syahirah said...

sama-sama:)

Natasha Suhaiba said...

thanks

Nurain Syahirah said...

sama-sama Natasha Suhaila....:)

AlynaRahimi said...

macam mane nak buat welcome note facebook like tu untuk blogskins macam nurain punye nie?